ΑΡΔΕΥΣΕΙΣ

Η εξάτμιση της εδαφικής υγρασίας, η εξάτμιση μέσω της φυλλικής επιφάνειας των φυτών , οι περισσότερες ανάγκες κατά την ανάπτυξη των φυτών , οι μεγάλες θερμοκρασίες , οι λίγες βροχοπτώσεις όχι μόνο κατά τον χειμώνα αλλά και αργότερα, τέλος , η μέσω της υγρασίας αφομοίωση των αναγκαίων ουσιών, ιδίως στις ελληνικές συνθήκες και ιδιαίτερα σε ορισμένες περιοχές, πολλές φορές καθιστούν αναγκαία την προσθήκη νερού – υγρασίας.

Επειδή όμως η υγρασία πέραν των ορίων που έχουν ανάγκη τα φυτά , είναι ασφαλώς επιζήμια, όχι μόνο στην ποιοτική παραγωγή , αλλά επειδή ευνοεί την ανάπτυξη αμέσως μυκητο-λογικών ασθενειών , εμμέσως το εύχυμο των σταφυλιών- φύλλων-κλώνων προσφέρεται περισσότερο για εγκατάσταση και πολλαπλασιασμό εντόμων που καταστρέφουν την παραγωγή, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια , λόγω γιγάντωσης των επιβλαβών μυκήτων-εντόμων-ακάρεων κ.λ.π. , θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην μέσω της υγρασίας διατάραξη της ισορροπίας (εκτενώς θα αναφερθούμε στο κεφάλαιο καταπολέμησης των ασθενειών της αμπέλου.

Για να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη υγρασία που χρειάζονται τα φυτά μας, για τους λόγους που αναφέρθηκαν αλλά και για να αποφύγουμε τις επιζήμιες επιπτώσεις της, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος ισορροπίας, αλλά ακόμα περισσότερο να μετατρέψουμε αυτές τις κλιματολογικές συνθήκες (λίγες βροχοπτώσεις το χειμώνα – σχεδόν καθόλου το καλοκαίρι – μεγάλη ηλιοφάνεια) σε συντελεστές παραγωγής ακόμη καλύτερης ποιότητας σταφυλιών.

Πριν αναφερθούμε στο πώς – πόσο και πότε θα συμπληρώνουμε την ελλείπουσα υγρασία στο αμπέλι μας ,θα πρέπει να διευκρινισθεί και το άλλο σκέλος από αυτό της υπερβολικής υγρασίας , εκείνο της ελλιπούς υγρασίας, διότι μέχρι σήμερα ακούγονται απαγορευτικές συστάσεις για τις αρδεύσεις.

Όπως τονίστηκε ότι η υπερβολική υγρασία είναι επιζήμιος δεν θα πρέπει να αποσιωπούμε ότι και η έλλειψη της αναγκαίας υγρασίας (σύνηθες φαινόμενο στις ελληνικές συνθήκες) είναι επιζήμια όχι μόνο στην ποιοτική παραγωγή αλλά και καταστροφικές για τα ίδια τα φυτά, όταν η υπερβολική εξάτμιση και οι ανάγκες του φυτού μερικές φορές όταν και επειδή δεν μπορεί να προβλέψουμε τις επόμενες μέσα στη χρονιά κλιματολογικές συνθήκες.

Ένα άλλο που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη μας , είναι το μέγεθος των βροχοπτώσεων όχι μόνο του χειμώνα του χρόνου που διανύουμε αλλά και του προηγούμενου, επειδή οι βροχοπτώσεις του προηγούμενου χρόνου μαζί με τις τυχόν υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, μας προϊδεάζουν ως προς τον αριθμό των καταβολών, σε ποικιλίες που δεν έχουν σταθερές καταβολές, όπως και για το μήκος των καταβολών αυτών ,που παρεμποδίζουν συνήθως οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.

Όσον αφορά τις βροχοπτώσεις του χειμώνα που διανύουμε, αυτές επηρεάζουν ασφαλώς την ανάπτυξη των φυτών. Με αυτές τις εκτιμήσεις και τους συνδυασμούς θα πρέπει να προσεγγίσουμε , όσο είναι δυνατό την επίδραση που αυτές μπορεί να επιφέρουν.

Στην περίπτωση που έχουμε μειωμένες βροχοπτώσεις του χειμώνα που διανύουμε και με δεδομένες τις αλλαγές των κλιματολογικών συνθηκών που έντονα θα επηρεάσουν τη χώρα μας και θα εντείνουν το ήδη υπαρκτό δεδομένο των μικρών σε όγκο βροχοπτώσεων,καλό είναι να μας απασχολήσει η άρδευση κατά τον χειμώνα για να συμπληρώσουμε τις λίγες βροχοπτώσεις ,αλλά και για ένα άλλο λόγο πολύ σημαντικό.

Όταν τα φυτά μας διαθέτουν υδατική αποθήκη τότε προσαρμόζουν την εξέλιξή τους ,η οποία έχει ομαλή πορεία ανάπτυξης εν αντιθέσει με τις καλοκαιρινές αρδεύσεις, οι οποίες θα πρέπει να αποφεύγονται διότι δημιουργούν κυματοειδείς εξελίξεις της βλάστησης, με όλες τις φυτοπαθολογικές και ποιοτικές συνέπειες. Οι καλοκαιρινές αρδεύσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν βιασμός.